Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 01.05-08.05.2015 г.

date

11 май 2015

        Четирите борсови индекса завършиха седмицата с понижения - BG REIT с 1.92 %, BGBX 40 с 0.70 %, Sofix с 0.53 % и BG TR30 с 0.28 %. Ликвидността на борсата през четирите работни дни се повиши и М+С Хидравлик АД и Фазерлес АД достигнаха оборот от съответно 1.23 и 1 млн. лв., а още 8 компании преминаха границата от 100 хил. лв.

Европейските индекси записаха ръстове,  а една от причините са резултатите от изборите във Великобритания, където консерваторите спечелиха абсолютно мнозинство. Гръцкото правителство направи значителна корекция на прогнозите за ръста икономиката през тази година, предава Reuters. Според новите очаквания, публикувани от правителството в проект за реформи, през 2015 година икономиката на страната ще нарасне с около 0,8%. През март Атина прогнозира ръст в рамките на 1,4 %. В края на 2014 година пък очакванията бяха за увеличение на БВП с 2,9 %. В своята прогноза ЕК очакваше през тази година страната да продължи възхода си с ръст на БВП от 2,5%. В последния си преглед обаче Брюксел посочи, че заради нестабилността в Гърция, наблюдавана от края на 2014 година, икономическият ръст ще бъде в рамките на 0,5%.

Позитивни бяха настроенията и отвъд Атлантика, а за този факт помогнаха и данните за пазара на труда в най-голямата икономика в света - безработицата в САЩ спада до 5.4 % през април, в сравнение с 5.5 % през март. Това е същевременно и най-ниското ниво от април 2008 г. насам.

На червено завършиха индексите в Азия след като, през април експортът на Китай, деноминиран в юани, спада с 6,2% на годишна база при очаквания за ръст от 1,5%. Вносът, също деноминиран в юани, намалява през месеца – с 16,1% на годишна база, при прогноза за спад от 12 %. Анализаторът в Moody's Alastair Chan коментира, че „вносът се забавя за сметка на срива в имотния сектор и намали търсенето на суровини, докато износът се стопи заради неравното възстановяване на глобалната икономика.“ 

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, се разделиха в своето представяне - ОББ Глобал Фарм Инвест, ОББ Премиум Акции и ОББ Патримониум Земя записаха ръстове от съответно 1.04 %, 0.66 % и 0.16 %, докато останалите се понижиха. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още ...

 

 

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, се разделиха в своето представяне - ОББ Глобал Фарм Инвест, ОББ Премиум Акции и ОББ Патримониум Земя записаха ръстове от съответно 1.04 %, 0.66 % и 0.16 %, докато останалите се понижиха. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. 

Тихомир Ненов, риск мениджър

 

      

Обратно към Новини