Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 26.02.2021-05.03.2021

date

10 march 2021

Цените на американските държавни ценни книжа продължиха да падат, което отново изпрати доходността по 10-годишните облигации до най-високото им ниво от 13 месеца - до над 1.6%. В макро план се откроиха данните за заетостта в САЩ за изминалия месец февруари - щатската икономика е прибавила нови 379 хил. работни места, което е повече от два пъти над оачкванията на анализатори в следствие на леко отхлабване на противоепидемичните мерки. В изявление в четвъртък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изрази очакванията си , че инфлацията вероятно ще се повиши през следващите месеци, но потенциално ще се окаже временна - и недостатъчна за Фед да промени настоящата си политика за поддържане на свръхниски лихвени проценти. В първата седмица на месеца на американските пазари се наблюдаваше повишена волатилност, която донякъде беше страничен ефект от покачването на доходността по американските ДЦК. Технологичният индекс NASDAQ се понижи до под 10% под максималните си стойности, регистрирани едва три седмици по-рано, с което се докосна до нивата на корекция. Индустриалният Dow Jones обаче записа позитивна седмица с ръст от 1.82%, заедно с S&P 500, който прибави 0.81%. В Европа немският бенчмарк DAX отбеляза ръст от 0.97%, а британският FTSE натрупа 2.27% На Изток насторенията бяха разнопосочни - Hang Seng се покачи с 0.41%, а Nikkei 225 отстъпи с 0.35.

Златото поевтиня с нови 1.88% до 1689 долара за тройунция. Цената на лекия суров петрол WTI пък скочи отново, този път - със 7.46% до над 66 долара за барел - за пръв път от близо 2 години насам, отчасти заради ново споразумение между страните-членки на ОПЕК. 

Три от четирите индекса на БФБ завършиха негативно седмицата, като отново на зелениа територия отстана BG REIT, който поскъпна с нови 1.76%. Най-печеливш в състава на SOFIX бе отново Фонд за недвижими имоти с ръст от 6.2% и отново лидер по оборот - 320 хил. лв.

През първата седмица на март шест от деветте колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха на зелена територия на фона на оптимистичните настроения по международните борси. Най-добре се представи ДФ ОББ Глобал Детски Фонд, който успя да увеличи стойността си с 3.17%, следван от ДФ ОББ Глобал Дивидент, който поскъпна с 2.44 на сто. Най-силен спад записа ДФ ОББ Глобал Растеж, който изгуби 0.66% от стойността си. Още...

Back to News