Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 21.01.2022-28.01.2022

date

01 february 2022

Като цяло, на световните пазари продължиха негативните тенденции през изминалата седмица, главно в отговор на задаващата се по-затегната парична политика. Широкият индекс в САЩ, S&P 500, се задържа над нулата за седмицата, но е 9% по-ниско спрямо началото на годината. Комбинираният индекс Nasdaq, който е съставен предимно от технологични компании, спадна повече от пазара като цяло. Перспективата за по-високи лихви намали стойността, която инвеститорите слагат на бъдещите печалби на бързорастящи, спекулативни тех-компании.
Увеличените опасения за висока инфлация накараха Федералния Резерв в САЩ да обяви, че през м. март предстои да увеличи лихвите за първи път от 2018г. насам. ФЕД обяви също, че ще започне свиване на програмата си за покупка на облигации, която беше разхлабена по време на пандемията.
МВФ обяви, че очаква растежът на световната икономика догодина да е 4,4%. Това е значително забавяне спрямо миналогодишния ръст от 5,9%, като прогнозата отразява очаквания за по-нисък растеж в Америка (заради проблеми с доставките и затягане на монетарната политика) и Китай (заради Covid-19 ограничения и финансовите проблеми на имотния пазар).
Така индустриалният Dow Jones добави 1,3% към стойността си, а S&P 500 - 0.8% спрямо предходната седмица. В Европа немският бенчмарк DAX спадна с 1,8%, а британския FTSE се понижи слабо с 0,4%. В Азия индексите завършиха силно надолу - Hang Seng се срина с почти 6%, а Nikkei 225 - с малко под 3%.  Подкрепена от силния щатски долар, цената на златото сe понижи с почти 3% до 1 787.33  долара за тройунция. Цената на лекия суров петрол (Брент) продължи да се покачва и затвори на 91.01 долара за барел, като се е повишила с над 16% от началото на годината.
В унисон с повечето световни пазари, родните борсови индекси също отчетоха спадове. SOFIX изгуби над 2% за периода. Сред българските компании най-добре се представи Неохим АД, чиято цена скочи с 67% за седмицата, а най-лошо – отново Илевън Кепитъл АД, чиято цена на акция се понижи с още 16%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършеха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Back to News