Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 15.07.2022-22.07.2022

date

26 july 2022

След скромните си спадове от предходната седмица, основните фондови индекси в САЩ се възстановиха, за да отчетат повишения с 2% до 3%. Така, след появили се съмнения, че негативните настроения на Уолстрийт са достигнали прекалено крайни и неустойчиви нива, в петък S&P500 достигна повишение от 8% от скорошното си дъно в средата на юни, а заедно с индустриалния индекс Dow Jones, двата индекса завършиха с най-големия си седмичен ръст за последния месец.
Започналият сезон за докладване на резултатите от последното тримесечие показва, че делът на компаниите от S&P500, които надминават очакванията за печалби на анализаторите, е по-малък от обикновено. Около 68% от докладвалите компании са надхвърлили очакванията за нетна печалба, изоставайки от петгодишната средна стойност от 77%, според данни на FactSet. На секторно ниво оценките сочат значителен ръст на печалбите в секторите енергетика, материали и промишленост. Това не е изненадващо, като се има предвид, че и трите сектора са силно циклични и пряко се възползват от скока на цените, който видяхме през първата половина на годината. За разлика от цикличните си събратя, финансовите компании имаха трудно второ тримесечие, като оперативните печалби се очаква да се свият средно с почти 40% на годишна база. Спадът може да се дължи основно на заделянето на провизии за загуби по кредити, спада в дейността на инвестиционното банкиране и забавянето на ипотечните такси. Тези слабости бяха частично компенсирани от солиден ръст на нетния лихвен доход, по-висок картов приход и добри приходи от финансова търговия на банките.
Цените на държавния дълг на САЩ се повишиха в четвъртък и петък, изпращайки седмичната доходност по ДЦК рязко надолу. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ падна до около 2,78% в петък, което е значителен спад от скорошния им връх от 3,48% в средата на миналия месец. Кривата на доходностите остана обърната, като доходността на 2-годишните американски ДЦК (2,97%) продължи да надвишава тази на 10-годишните – сигнал, класически възприеман като знак за наближаваща рецесия. На паричните пазари в момента се оценява като 80% вероятността Федералният Резерв да вдигне лихвите с 0,75% на срещата си следващата седмица (а някои икономисти очакват и цял 1%).
Несъмнено обаче, събитието на седмицата бе обявеното от Европейската Централна Банка - повишение на лихвените проценти за първи път от десетилетие, от отрицателна лихва -0.5% до нула. Подобно голямо увеличение с половин процент (50 базисни точки) изненада доста икономисти, но истината е, че ЕЦБ беше по-бавна от колегите си в Америка, Великобритания и другаде, за вдигане на лихвите при задаващата се висока инфлация. Еврото поскъпна спрямо долара преди съобщението на ЕЦБ, след като беше паднало до 20-годишно дъно и до паритет с щатската валута.
Европейските акции също се повишиха, въпреки излезлите разочароващи икономически данни и решението на ЕЦБ да вдигне агресивно лихвите. В местна валута, широкият европейски индекс STOXX 600 приключи седмицата с 2,9% нагоре. Инфлацията остава основно притеснение на инвеститорите на стария континент – напр. във Великобритания през юни годишният темп на инфлация се е повишил до 9,4%, далеч над целта от 2%. Тези цифри засилват натиска върху Bank of England да ускори увеличенията на лихвите.
Българският фондов пазар отново реагира различно от световните финансови пазари, за пореден път подчертавайки диверсификационното си предимство в едно глобално портфолио.  SOFIX затвори седмицата с над 1% спад, докато широкият BG40 спадна с по-малко от 0.3%. Сред българските компании най-добре се представи Илевън Кепитъл АД, чиято цена се покачи над 11% за седмицата, а най-лошо –  Еврохолд България АД, чиято цена на акцията спадна с над 6,5%. Още...

Back to News