Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 27.09.2019-04.10.2019 г.

date

10 october 2019

В първата седмица на Октомври, индексите на БФБ завършиха на червена територия. SOFIX загуби 2.02% от капитализацията си, следван от BG BX40 с понижение от 2.0%.

Световните борси също регистрираха отрицателни резултати. FTSE 100 загуби 3.65% от представянето си, следван от немския DAX с понижение от 2.97%. NIKKEI 225 отчете спад от 2.46% в края на първата седмица на Октомври.

Делегация от Китай ще пристигне в САЩ през следващата седмица за подновяване на търговските преговори. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от "Ройтерс". Американският президент отново настоя, че Китай дълги години "мами" САЩ заради бившия вицепрезидент Джо Байдън, когото той обвини, че е дал на Пекин "сладка сделка", която е предоставила на неговия син Хънтър Байдън "милиард и половина долара".

Очаква се германската икономика да нарасне с 0.5% през 2019 година и с 1.1% през 2020 година. Това сочат новите прогнози на петте водещи икономически института - DIW, Ifo Institute, IfW, IWH и RWI, цитирани от "Блумбърг". Основните причини за доста слабите прогнози, изтъквани от петте водещи института, са свързани със спада в световен мащаб на търсенето на средства за производство (на производствено оборудване), нарасналата бизнес несигурност с оглед на търговските спорове и структурните промени в автомобилната индустрия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност на еврозоната, се понижи през септември до 50.1 пункта от 51.9 пункта през август, показва проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри, цитирано от "Ройтерс".

Най-вероятно от 18 октомври ще бъдат въведени вносните мита на САЩ за стоки от страните-членки на ЕС, след като Световната търговска организация (СТО) разреши на Вашингтон да наложи по-високи до 25% вносни тарифи, заради субсидиите към самолетния производител Airbus.

Локално инвестираните от ОББ АМ фондове, завършиха седмицата с отрицателни резултати. ОББ Глобал Дивидент отчете най-голям спад от 2.05%, следван от ОББ Премиум Акции със загуба от 1.65%. ОББ Глобал Растеж и ОББ Патримонум Земя понижиха представянето си със съответно 1.47% и 1.37%. Още...

Back to News