Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 26.04.2019-03.05.2019 г.

date

08 may 2019

ратката работна седмица донесе минимални изменения на индексите на БФБ. След като 6 от съставните му компании се повишиха, а 9 - понижиха, борсовият ветеран Sofix се понижи с 0.43%. За четвърта поредна седмица най-търгувани са акциите на 235 Холдингс АД и Кепитъл Консепт Лимитед АД съответно с 2 млн. лв. и 1 млн. лв.

Световните борси също не успяха да формират единна тенденция. В Америка бяха отчетени слаби движения, а икономиката е създала през април 263 хил. нови работни места, като безработицата е намаляла до 3,6% и е достигнала най-ниското си ниво от декември 1969 г., показват данните на Министерството на труда. Броят на незаетите хора е намалял с 387 хил. през април, с което общото равнище достига 5,8 млн. души.; Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI в еврозоната достигна 51,5 пункта през април – слабо понижение спрямо мартенските 51,6 пункта. В същото време измерителят за сектора на услугите отбелязва понижение, но въпреки това и двете стойности са над първоначалните прогнози, съобщава Bloomberg. Освен това ръстът на поръчките отбелязва най-добрия си темп на възстановяване от ноември насам.

Европейската комисия намалява леко прогнозата си за развитието на икономиката на България за тази година. Сега ЕК очаква БВП да отчете ръст от 3,3 на сто, докато според зимната икономическа прогноза увеличението през 2019 г. щеше да е от 3,6% и да остане такова и през идната 2020 г. Сега за следващата година комисията очаква разширение на българската икономика с 3,4%. Вътрешно търсене ще продължи да се разширява, но с по-бавни темпове поради по-умереното частно потребление. Потребителското доверие остана слабо в първите няколко месеца на 2019 г., което предполага по-предпазливо поведение по отношение на разходите през годината.; През април 2019 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.9 пункта в сравнение с март. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността, строителството и сектора на услугите, докато в търговията на дребно показателят запазва приблизително равнището си от предходния месец.

Седем от колективните инвестициони схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт, записаха ръстове в диапазона 0.02%-1.55%, водени от ОББ Глобал Фарм Инвест. От тази тенденция се отличиха само локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд, които се понижиха съответно с 0.50% и 0.30%. Още...

Back to News