Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 24.07-31.07.2015 г.

date

03 august 2015

Местните борсови индекси се представиха миксирано през седмицата, като три от тях се понижиха, а равнопретегления BG TR30 записа повишение от 0.09 %. Две компании преминаха границата от 1 млн. лв. оборот - Доверие Обединен Холдинг с 2.086 млн. лв. и Софарма АД с 1.157 млн. лв. При Sofix шест от компаниите, включени в индекса се повишиха, една остана без промяна, а 8 се понижиха. Най-съществени изменения сред 40-те най-ликвидни компании на БФБ-София, част от индекса BG BX40, отчетоха акциите на Спарки Елтос АД, които поскъпнаха с над 20%. Дружеството обяви нови договори с германските BOSCH и TRUMPF.

В Америка широкият S&P 500 нарасна с 1.16 %, а щатското министерство на труда оповести, че индексът на разходите за заетост, най-широкият измерител на разходите за труд, се е повишил с 0,2% през второто тримесечие. Това е най-слабият ръст откакто се водят статистики от 1982 г. насам. За сравнение през първото тримесечие индексът се повиши с 0,7 %. Безработицата в момента е на ниво от 5,3%, доближавайки се до интервала от 5,0% до 5,2%. Според повечето представители на Федералния резерв той отразява пълна заетост.

Безработицата в България се изравнява със средното ниво на безработицата за целия ЕС през юни, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. През миналия месец нивото на безработицата у нас се е понижило с още 0,1 процентни пункта до 9,6%, колкото е и средното ѝ ниво за 28-те държави от ЕС. За сравнение, през юни миналата година безработицата у нас е била 11,4%. Оценката на европейската статистическа служба съвпада и с оценката на Агенцията по заетостта за нивото на безработицата у нас, макар че тя прави изчисленията си на база на регистрираните в бюрата по труда. Продължава да намалява и младежката безработица в България. През юни нивото ѝ достига 18,8% от 19,6% през май и 23,7% през юни 2014 г.

Четири от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, приключиха седмицата позитивно, водени от ОББ Глобал Фарм Инвест с ръст от 1.30 %, а ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд отчетоха спадове в унисон с пониженията на местния капиталов пазар. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Back to News