Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 24.06.2016-01.07.2016 г.

date

04 july 2016

Индексите на БФБ-София се разделиха в своето представяне през последната седмица. След като осем от съставните му компании се понижиха, а седем - нараснаха, борсовият ветеран Sofix изтри 0.42% от стойността си. На отрицателна територия беше и широкият BG BX40, който загуби четвърт процент. Секторният BG REIT беше този, който зарадва инвеститорите, отчитайки ръст от 2.20%. Факторът "край на тримесечие" оказа своето влияние върху оборота, като за седмицата най-търгувани бяха акциите на Химимпорт АД (2.32 млн. лв.) и Синтетика АД (2.19 млн. лв.), а още шест дружества преминаха границата от 1 млн. лв.

Основната новина през седмицата по света и у нас беше влиянието, което Brexit ще има върху икономиката на континента, като оценките от последиците варират в широки граници и към настоящия момент е трудно да бъдат определени, още повече, отчитайки липсата на законодателна инициатива от Великобритания за активиране излизането на страната от ЕС. На този фон, развитите фондове борси отчетоха значителни ръстове - FTSE нарасна с над 7%, японския NIKKEI - с близо 5%, а американските индекси се повишиха с по над 3%. Данните от петък показаха, че крайната стойност на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit в сектора на производството през юни е 51,3 пункта. Първоначалната стойност беше 51,4 пункта, каквато бе през май. Отделно Институтът за управление на доставките ISM публикува своя сходен индекс за сектора на производството през юни, който се повишава до 53,2 пункта от 51,3 през май. Разходите в сектора на строителството се понижават за втори пореден месец.

През юни 2016 г. общият показател на бизнес климата в България се покачва с 0.9 пункта спрямо май в резултат на подобрения бизнес климат в промишлеността (+0.8 пункта), търговията на дребно (+0.9 пункта) и сектора на услугите (+3.9 пункта).; Общият индекс на цените на производител през май 2016 г. нараства с 0.2% в сравнение с април.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха позитивна седмица. Отличниците тази седмица бяха ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Патримониум Земя, които се възползваха от ръстовете на световните борси и се повишиха съответно с 3.07% и 2.02%. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Back to News