Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 20.11.2020-27.11.2020 г.

date

01 december 2020

Миналата седмица отново беше успешна за фондовите пазари въпреки крехкото състояние на икономиките по света и големия брой заразени от Covid-19. Към водещата тема от последните месеци може да се добави и информацията, че ваксината на Moderna показва 94% ефективност срещу вируса, което подкрепи надеждите за скорошно възстановяване на света. Разпродажбите по случай Черния петък в САЩ бележат спад с 50% в реалните магазини, но за сметка на това онлайн продажбите отбелязаха 22-процентов ръст до рекордните 9 млрд. долара в САЩ. Междувременно данните за новоподадените молби за помощи при безработица за последната седмица сочат за забавено възстановяване на трудовия пазар, след като броят им достигна петседмичен връх.

Смесени резултати от финансовите отчети и съкратената търговска седмица по случай Деня на благодарността  позволиха на водещите американски индекси да достигнат нови върхове, като Dow Jones премина и нивото над 30 000 пункта за пръв път, но не успя да се задържи над него. Измерителят на икономиката S&P 500 натрупа 2.27%, а индустриалният Dow Jones - 2.21%. В Европа немският бенчмарк DAX поскъпна с 1.51%, а британският FTSE - с 0.25% въпреки втората коронавирусна вълна. На Изток насторенията също бяха оптимистични -  Hang Seng прибави 1.98% към стойността си, а японският Nikkei 225 - цели 4.38%.

Златото отново отбеляза спад - този път от 4.4% на фона на покупките на акции в световен мащаб. В същото време лекият суров петрол поскъпна за четвърта поредна седмица - с над 8% в следствие на информация за спад в запасите.

Индексите на БФБ  завършиха седмицата оптимистично с изключение на SOFIX, който отстъпи с 0.16%. Най-силен ръст записа BG REIT - 2.18%. Отличник и през миналата седмица беше Алтерко, която поскъпна с 5.3 на сто на седмична база и записа най-голям брой сделки на родната борса.

През изминалата седмица отново седем от всички девет колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт завършиха на зелена територия на фона на поскъпването на пазарите в Европа, САЩ, Азия и у нас. Най-силен ръст отбелязаха ДФ ОББ Глобал Дивидент и ДФ ОББ Глобал Растеж, които прибавиха респективно 2.48 на сто и 2.40 на сто към стойността си. Още...

Back to News