Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 20.11-27.11.2015 г.

date

30 november 2015

Равнопретегленият BG TR30 беше светлият лъч на БФБ-София тази седмица, нараствайки с 0.05 %, за разлика от останалите три индекса, които се понижиха. След като през предходната седмица нарасна с над 1 %, през тази секторния BG REIT беше на другия полюс със спад от над процент. Седмицата ще се запомни с първия от доста време борсов дебют, този на Сирма Груп Холдинг. Съвсем очаквано компанията беше най-"горещата" акция и поведе оборота със сделки за общо 5.56 млн. лв., много пред втория ЗАД Булстрад, който остана със 186 хил. лв.

На развитите борси измененията бяха минимални, като изключенията бяха Hang Seng, който загуби 3.02 %, и DAX, нарастнал с 1.56 %.

През ноември 2015 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в строителството (-1.6 пункта), търговията на дребно (-1 пункт) и сектора на услугите (-1.4 пункта).; По предварителни данни през третото тримесечие на 2015 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи”, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 2.2% спрямо предходното тримесечие. В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” общият индекс на оборота нараства с 10.1%.

Почти 200 страни ще участват на конференцията за климатичните промени в Париж, която ще се състои в периода 30 ноември - 11 декември. Очакванията са конференцията да бъде повратна точка в намаляването на зависимостта на световните икономики от изкопаеми горива. Почти всички правителства са очертали плановете си за борба с глобалното затопляне след 2020 г., което се приема като положителен знак за постигане на амбициозен договор за забавяне на глобалното затопляне.

Четири от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха ръстове, най-значими при и ОББ Патримониум Земя (1.63 %) и ОББ Глобал Фарм Инвест (0.59 %), които са и с най-големи експозиции на развитите борси. Единствени от тази тенденция се отличиха локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд, които се понижиха. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Back to News