Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 19.08.2016-26.08.2016 г.

date

29 august 2016

Най-старият борсов индекс Sofix нарасна с 1.54%, записвайки шеста поредна седмица на повишение. За това развитие помогна ръста при 11 от съставните му компании, водени от Албена АД с 5%, Холдинг Варна АД с 4.17% и Химимпорт АД с 3.77%. Две компании от индекса останаха без промяна, а само ФНИ България АДСИЦ и Неохим АД се понижиха. Търговските сесии протекоха при познатите обороти, а лидер по ликвидност за седмицата беше Булгартабак Холдинг АД с 348 хил. лв., следван от Монбат АД с 208 хил. лв., а още три компании преминаха границата от 100 хил. лв.

На развитите борси бяха отчетени минимални понижения. В очакваната с нетърпение петъчна реч на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, тя заяви, че аргументът в подкрепа на повишаване на лихвените проценти в САЩ набира сила в светлината на продължаващото солидно представяне на трудовия пазар и прогнозата на Фед за икономическата активност и инфлацията. „Фед очаква умерен растеж на БВП, допълнително стабилизиране на трудовия пазар и инфлация, която се ускорява до 2% през следващите две години“, посочи тя. „На базата на тази прогноза, централната банка продължава да очаква, че постепенни повишения на лихвите по федералните фондове ще бъдат подходящи“, допълва Йелън. Тя постави акцент върху несигурността за дългосрочната перспектива пред лихвените проценти. Йелън посочи различни варианти за идните години, като заяви, че има 70% вероятност лихвата да е между 0 и 3,25% в края на 2017 г. и между 0 и 4,25% в края на 2018 г. Ако институцията не повиши лихвите на следващото заседание през септември, централната банка ще има още две възможности да го направи до края на годината – през ноември и през декември, посочва Wall Street Journal. Според изданието коментарите на Йелън подсказват, че ако през септември Фед се въздържи от действия, то през ноември или декември може да се очаква затягане на паричната политика.

Пет от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха повишения в тесен диапазон от 0.09%-0.15%. Единствен от тази тенденция се отличи секторният ОББ Глобал Фарм Инвест, който отчете негативен растеж от 0.92%. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...
 

Back to News