Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 19.07.2019-26.07.2019 г.

date

30 july 2019

В четвъртата седмица на Юли, индексите на БФБ завършват своето представяне на зелена територия, но без значително покачване. BG TR30 е лидер, като добавя 0.26% към своето седмично представяне, следвана плътно от SOFIX с 0.25%. От съставляващите компании на SOFIX, единствено Еврохолд България отчита 3.03% покачване. Три компании остават на нивата си от преди седмица, а останалите три регистрират понижение в представянето си.

Световните борси, за периода, са във възход, като единствено Hang Seng отчита 1.28% понижение. На челни позиции се нарежда S&P 500, реализирайки 1.65% покачване, следван от немския DAX с 1.30% и NIKKEI 225 се нарежда на трета позиция с 0.89%.

МВФ понижи прогнозите за растежа на световната икономика за четвърти път в рамките на последните девет месеца и отбеляза, че растежът в глобален план е повлиян негативно от търговската война между САЩ и Китай, продължаващата несигурност около Brexit и засилващите се геополитическите напрежения, които се отразяват на енергийните цени. Понижението на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ може да стане факт, когато вече ще е твърде късно, за да се спаси икономиката на САЩ, която е опасно близо до изпадане в рецесия, смятат икономисти на Morgan Stanley.

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания и обяви, че ще сформира екипа си до броени дни и потвърди, че ще успее да изведе Великобритания от Европейския Съюз на 31 октомври, цитиран от "Би Би Си". Мозъчният тръст Resolution Foundation предупреди, че рискът от рецесия във Великобритания е на най-високото си ниво от над десетилетие насам.

През юли 2019 г. общият показател на бизнес климата в България остава приблизително на равнището си от предходния месец, показват данни на НСИ. Понижение на стопанската конюнктура се наблюдава в промишлеността и строителството, докато в търговията на дребно нивото от юни се запазва. Единствено в сектора на услугите показателят се повишава.

В края на четвъртата седмица на Юли, локално инвестираните фондове на ОББ АМ се разделят в своето представяне. 7 от девет фонда отчитат ръст, като най-добре се представят ОББ Глобал Фарм Инвест с 1.76%, следван от ОББ Глобал Растеж и ОББ Глобал Дивидент със съответно 0.74% и 0.72%. На противоположната страна ОББ Премиум Акции отчита най-голямо понижение в рамките на 0.43%. Още...

Back to News