Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 18.09-25.09.2015 г.

date

28 september 2015

Късата работна седмица донесе минимални изменения за индексите, които за три от тях бяха в посока надолу. Повишаващите се и понижаващите се компании в състава на Sofix бяха по 7, но в крайна сметка индекса се понижи с 0.40 %. BG REIT и BG TR30 загубиха по-малко - съответно 0.37 % и 0.07 %. Светлият лъч на надеждата дойде от BG BX40, който напредна с 0.26 %. Фактът, че работната седмица се състоеше от едва 3 работни дни "спомогна" за допълнителното понижение на ликвидността, като едва две компании преминаха 100 хил. лв. оборот - ПИБ АД (164 хил. лв.) и ЦКБ АД (106 хил. лв.).

На световните борси генералната посока беше надолу. В Германия DAX загуби 2.30 %, а пазарите в страната продължават да са подвластни на скандала с Фолксваген, който беше обвинен от Агенцията за защита на околната среда на САЩ, че умишлено с помощта на специален софтуер не е спазвал предписанията за  вредните емисии за дизелови автомобили в САЩ и по този начин е лъгала органите за въздействието на нейните автомобили върху околната среда.  Председателят на Фед Джанет Йелън изпрати ясен сигнал за вдигане на основния лихвен процент още до края на тази година. По време на своя реч в Амхърст, Масачузетс, започнала след края на борсовата сесия, Йелън заяви, че увеличаване на лихвата по-късно през годината би било подходящо. Условието за това обаче би било пазарът на труда в САЩ да продължи да се подобрява, а инфлацията да продължи да се движи към нивото от 2 %, предава Ройтерс. В края на седмицата Министерството на търговията ревизира ръста на БВП на САЩ на 3,9% на годишна база през второто тримесечие, като за това са помогнали данните за потребителските поръчки на услуги. Личното потребление се е повишило с 3.6 % при предишна оценка от 3.1 %. Във вторник се очакват данните за търговския баланс и потребителското доверие в САЩ.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, се представиха в унисон с пазарните тенденции и пет от тях се понижиха, докато ОББ Патримониум Земя зарадва инвеститорите с ръст от половин процент. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.Още...

Back to News