Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 18.05.2018-25.05.2018 г.

date

28 may 2018

БФБ-София се оцвети в червено през изминалата седмица. Само две от компаниите включени в Sofix се повишиха, а индекса приключи с понижение от 0.89%. Оборотът беше нисък, като най-търгувани бяха акциите на Индустриален Холдинг България АД с 1.69 млн. лв., следвани от Химимпорт АД със 131 хил. лв. и Софарма АД със 100 хил. лв.

В Европа и Азия също властваше червеният цвят, а единствено в Америка индексите успяха да приключат минимално на зелена територия. Федералната статистическа служба публикува подробните резултати за БВП на Германия за първото тримесечие на 2018 г., който нарасна с 2,3% спрямо същия период на миналата година и с 0.3% в сравнение с предходното тримесечие.; Президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат на Джузепе Конте да оглави коалиционно правителство на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното движение "Пет звезди", но късно в неделя стана ясно, че мандатът ще бъде върнат. През миналата седмица доходността по италианските държавни облигации продължи да нараства в резултат на политическите събития. Доходността нараства и в други страни от периферията на ЕС, като Испания и Португалия.

България изпълнява числовите критерии за еврото, но се нуждае от реформи за подобряване на качеството на работа на институциите си. В дългосрочен план има опасения доколко инфлацията в страната ще продължи да е близка до тази в еврозоната на фона на „неотдавнашните увеличения на разходите за труд на единица продукция" и процеса на догонване на западните икономики. Това става ясно от доклада за конвергенция на ЕЦБ, който се изготвя на всеки две години. В същия ден излезе и анализ и на Европейската комисия, а в него се посочва, че България и Хърватия изпълняват всички критерии за конвергенция с изключение на този за валутния курс, тъй като не са членове на валутния механизъм (ERM II).; По предварителни данни през първото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 3.5% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха успешна седмица с ръстове при седем от фондовете в диапазона 0.00%-0.01% за нискорисковите и 0.31%-1.45% при останалите. От тази тенденция се отличиха единствено локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд, чиито понижения обаче бяха по-малки от тези при индексите. Още...
 

Back to News