Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 18.03.2016-25.03.2016 г.

date

28 march 2016

Четирите местни индекса изпратиха предпоследната седмица на март с понижения. Най-негативно беше изменението при BG BX40, който загуби 1.25%, следван от борсовия ветеран Sofix, който се раздели с 0.86%. С най-голям оборот за седмицата бяха акциите на Експат Бета АДСИЦ с 319 хил. лв., а още 3 компании преминаха границата от 100 хил. лв.

На международните борси работната седмица беше по-къса с един ден, свързано с празнуването на Великден от католическия свят. Американските борси прекъснаха тенденцията на ръст от последните шест седмици и се понижиха. Корпоративните печалби в страната отбелязват спад с 3,2% през 2015 г., което е първият им спад от 2008 г. насам оповести MasrketWatch. Това е и още един знак за забавянето на икономическия растеж в страната, допълва изданието. Американските компании са притиснати от спадащия износ, по-евтиния внос и засилването на долара. Отделно потребителите в Страната на неограничените възможности са настроени все още на по-спестовна вълна. В Европа пониженията бяха малко по-големи, като на търговията допълнително негативно влияние оказаха атентатите в Брюксел от 22 март.

По предварителни данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2015 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 5.8% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година. Увеличението в индустрията е с 8.1%, в услугите - с 4.6%, и в строителството - с 11.0%. По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2015 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Административни и спомагателни дейности” - с 14.2%, „Операции с недвижими имоти” и „Строителство” - по 11.0%. Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Доставяне на води; канализационни услуги и др.” - с 2.3%.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, се разделиха в своето представяне, като на положителна територия завършиха ОББ Глобал Фарм Инвест (0.99%) и двата консервативни фонда - ОББ Платинум Облигации и ОББ Евро Пари. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Back to News