Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 17.07-24.07.2015 г.

date

27 july 2015

Три от местните индекси се повишиха при изключително нисък оборот, който в един от дните на седмицата не успя да достигне 100 хил. лв. Далеч напред с 1.079 млн. лв. бяха акциите на Трейс Груп Холд АД, следвани от Адванс Терафонд АДСИЦ с 200 хил. лв., а трети остана Свилоза АД с 63 хил. лв. Шест от компаниите, включени в Sofix нараснаха, 7 се понижиха, а две останаха без промяна.

Понижения белязаха седмицата на борсите в Европа, Азия и Америка. Петролът също продължи своя спад.

Една новина за любителите на кафето - Luigi Lavazza е отправила оферта за придобиването на бранда кафе Carte Noire от Jacobs Douwe Egberts – сделка, която може да даде на италианската компания челна позиция на френския пазар, предаде Bloomberg. Стойността на предложението не е публично оповестена, но според вестник Les Echos компанията ще плати най-малко 800 млн. евро. Покупката ще направи Франция втория най-голям пазар за Lavazza след Италия, където пазарният ѝ дял е близо 45%. Carte Noire се радва на около една пета от ритейл продажбите на кафе.

Среднопретеглената доходност, постигната при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за последните две години, към края на юни е 5% на годишна база, разкриват актуалните данни на КФН. Таксите и удръжките, събирани от пенсионноосигурителните дружества за обслужването на партидите на осигурените лица са намалеят приеха депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика, които приключиха с гласуването на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Догодина удръжката от всяка осигурителна вноска се предвижда да бъде 4%, през 2017 г. да намалее до 3,75%, а през 2018 г. – до 3,5%. Инвестиционната такса, която се начислява на базата на нетните активи на дружествата, ще бъде 0,75% от догодина, като ще намалее до 0,6% през 2017 г. и до 0,5% през 2018 г.

Четири от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, приключиха седмицата позитивно, докато двата секторни фонда - ОББ Патримониум Земя и ОББ Глобал Фарм Инвест отчетоха спадове в унисон с пониженията на международните капиталови пазари. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.Още...

Back to News