Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 17.01.2020-24.01.2020 г.

date

28 january 2020

Индексите на родната ни борса завършиха се оцветиха в зелено за четвърта поредна седмица. Индексът на сините чипове SOFIX на Българската фондова борса записа увеличение от 0.47% за последните седем дни. Все пак трябва да отбележим, че този ръст идва само от една положителна и четири негативни търговски сесии.

Най-печелившата компания за седмицата е „Доверие Обединен Холдинг “ АД, чиито акции поскъпнаха с 8.33%, следвано от „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ с 4.81%. Губещи в състава на SOFIX за седмицата бяха „ТБ Централна кооперативна банка“ АД с 5.49% и „Химимпорт“ АД с 4,69%.
По-широкият показател BGBX40 също завърши с ръст и прибави нови 0.27% към стойността си, равнопретегленият BGTR30 отчете 0.17% ръст, а секторният измерител BGREIT записа най-голямо увеличение, съответно с 1.14%.

Последната седмица прекъсна добрите резултати на международните борси и индексите завършиха на по-ниски стойности от рекордните им. Широкият индекс на борсата в САЩ S&P 500 се понижи с 1.03%. Ценови-претегленият DJIA записа спад от 1.22%. Германският индекс DAX единствен успя да запише минимално увеличение от 0.32% през изминалата седмица, а Hang Seng отписа 3.81%. През изминалата седмица пазарите погледнаха на изток, където в Китай се разпространи вирусът “Корона”, повдигайки опасения за бързото му разрастване сред популацията и евентуални икономически последици. Регистрираните смъртни случаи и бързото разпространение на вируса накара инвеститорите да се насочат към разпродажби на акциите и да заложат на инструменти с фиксирана доходност, като доходността на щатските 10 годишни съкровищни облигации спадна в последните дни на седмицата, а цената им се покачи.
В четвъртък се проведе заседание на ЕЦБ, в което се направи първи стратегически преглед на целите на централната банка от 2003-та година насам. Горещите теми, които ще бъдат водещи през мандата на Кристин Лагард са инфлационната цел на банката, дигиталните пари и борбата с климатичните промени.

През последната седмица на януари локално инвестираните фондове завършиха на зелена територия. Най-добре се представи ОББ Премиум Акции с 0.70% ръст, следван от ОББ Балансиран Фонд с 0.30%. Рисковите фондове ОББ Глобал Растеж и ОББ Глобал Фарм Инвест отчетоха спадове, съответно с 2.17% и 1.78%. Още...

Back to News