Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 16.10.2020-23.10.2020 г.

date

28 october 2020

Водещите фондови пазари приключиха изминалата седмица под влиянието на мечките в следствие на увеличените случаи на заразени с Covid-19. Тежест оказаха и слабите корпоративни тримесечни данни, както и преговорите за пакет стимули в подкрепа на последиците от пандемията. Нанси Пелоси коментира, че скоро може да бъде постигнало съгласие между демократи и републиканци за размера на пакета. Влияние оказаха и предстоящите президентски избори. По първоначални данни опонентът на Тръмп - Джо Байдън, води в надпреварата, което повлече технологичния сектор надолу. 

В крайна сметка щатските борсови индекси Dow Jones и S&P 500 прекъснаха триседмичната печеливша серия и записаха лек спад - от 0.95% и 0.53%. В Европа акциите записаха втора червена седмица - немският бенчмарк DAX се сви с 2.04%, а британският FTSE - с процент, след като редица европейски държави въведоха сериозни мерки за справяне с разпространението на вируса,в това число - и вечерен час. На Изток насторенията бяха оптимистични -  Hang Seng поскъпна с 2.18%, а японският Nikkei 225 - с 0.45%.

През изминалата седмица пък златото записа лек ръст от 0.10%, за разлика от лекия суров петрол Crude WTI, чиято цена се сви с 2.58%.

Отново в центъра на събитията на родната борса беше  Алтерко. Акцията поскъпна с 1.21%, а всички права бяха изкупени, което означава, че ще има успешно записване на  3 млн. акции.  Индексите на БФБ  завършиха седмицата негативно.  SOFIX се с ви с 0.64%, поведен от спада на Еврохолд България АД (-1.9%) и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-1.8%).

През изминалата седмица две колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт завършиха на зелена територия на фона на отстъпването на инвеститори от рисковите активи е Европа, САЩ, а и у нас. Двата печеливши фонда са локалноинвестираните ДФ ОББ Премиум Акции и ДФ ОББ Балансиран Фонд, които които прибавиха 0.30% и 0.07%. Най-силен спад отбелязаха ДФ ОББ Глобал Растеж и ДФ ОББ Глобал Фарм Инвест с респективно 2.33% и 1.50%. Още...

Back to News