Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 16.02.2018-23.02.2018 г.

date

26 february 2018

Sofix приключи седмицата със спад от 1.31%. През седмицата пет компании от състава на SOFIX приключиха на зелена територия, като най-висок ръст отчете Еврохолд България АД с 4,26%. Неохим остана без промяна, а останалите девет дружества се оцветиха в червено. Най-голям спад отчете ТБ Първа Инвестиционна Банка, чиито акции поевтиняха с 6,67%. Лидер по оборот беше Феърплей Пропъртис АДСИЦ със 747 хил. лв., а още 10 компании преминаха границата от 100 хил. лв. Борсовата новина на седмицата беше продажбата на акциите на ЧЕЗ в България на "Инерком България". От компанията купувач съобщиха, че след получаването на одобрението от Комисията за защита на конкуренцията и успешното приключване на сделката ще отправи търгово предложение до миноритарните акционери в “ЧЕЗ Електро България” АД и “ЧЕЗ Разпределение България”.

Световните фондови борси записаха, в голямата си част, минимални повишения. На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа удари четиригодишен връх тази седмица, след като протоколът от срещата на Фед през януари показа, че централната банка възприема засиления икономически растеж и ускоряването на инфлацията като оправдание за продължаване на постепенното увеличаване на лихвените проценти. Фед също така представи шестмесечния си доклад за паричната политика. В него централната банка заяви, че американската икономика бележи пълна заетост въпреки „умереното“ увеличение на заплащането.

По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2017 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 1.0% спрямо третото тримесечие на 2017 година. В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ общият индекс на оборота нараства с 2.6%.; През четвъртото тримесечие на 2017 г. 1 329.7 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 85.2%, са пътували само в страната, 11.1% - само в чужбина, а 3.7% са пътували както в страната, така и в чужбина.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт, се разделиха в своето представяне. ОББ Глобал Фарм Инвест, ОББ Глобал Дивидент и ОББ Глобал Растеж се наредиха на страната на печелившите, нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Евро Пари останаха практически без промяна, а локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд, заедно с ОББ Глобал Детски Фонд се понижиха. Още...

Back to News