Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 16.01-24.01.2015 г.

date

26 january 2015

Равнопретегленият BG TR30 единствен отчете повишение през седмицата (0,15 %), докато останалите три се понижиха - секторният BG REIT с 2,32 %, борсовият ветеран Sofix с 1,03 %, а BGBX 40 с 0,29 %. За спада в Sofix, най-голям принос имаха пониженията при Индустриален Капитал Холдинг и Индустриален Холдинг България от респективно 16,41 % и 10,79 %, които натежаха въпреки ръста на 7 от с ъставните компании. С най-голям оборот беше Адванс Терафонд АДСИЦ със 776,5 хил. лв., а при 9 компании той беше в диапазона 100-500 хил. лв.
Борсите по света се оцветиха зелено, на фона на новината на седмицата, а именно, че ЕЦБ ще започне широкомащабна програма по количествени облекчения в опит да стимулира икономиката на еврозоната. Институцията ще изкупува облигации от частния и публичния сектор на стойност до 60 млрд. евро на месец до края на септември 2016 г.

Въпреки че тази дългоочаквана програма най-после беше обявена в редакторски коментар Bloomberg критикува неяснотата по детайлите - президентът на ЕЦБ Марио Драги даде някои детайли за увеличението на дефлационния натиск, на който новата програма би трябвало да се противопостави, но заяви също, че „има намерение закупуването на активи да бъде проведено до края на септември 2016 г. и във всеки случай ще бъде провеждано докато не видим значителна промяна в пътя на инфлацията“. И тук идват въпросите на Bloomberg - дали това е обещание да се купуват 60 млрд. евро активи всеки месец, докато инфлацията не започне да се покачва? Ако не, дали е поне обещание да се купуват 60 млрд. евро на месец до септември 2016 г.? Може да не е нито едното от двете. „Намерението“ не е обещание. И ако тази програма ще продължи, докато се постигне целта на ЕЦБ от 2% инфлация, защо изобщо трябва да се споменава краен срок?

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, се разделиха в своето представяне: ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд се понижиха съответно с 0,31 % и 0,11 %, докато ОББ Патримониум Земя и ОББ Платинум Облигации нараснаха с 1,29 % и 0,03 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още...

Back to News