Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 15.05-22.05.2015 г.

date

25 may 2015

За трета поредна седмица и четирите местни индекса се оцветиха в червено. Най-потърпевш беше равнопретегленият BG TR30, който загуби 0.97 %. Осем от компаниите, включени в Sofix, се повишиха, седем се понижиха, но техните спадове натежаха за общия спад в индекса от 0.23 %. За втора поредна седмица класирането по оборот се води от Трейс Груп Холд АД с 1.46 млн. лв. и Синтетика АД с 1.4 млн. лв.

Европейската централна банка възнамерява да увеличи своите покупки на активи от еврозоната през май и юни в навечерието на очаквания период на ниска ликвидност през лятото, заяви членът на Изпълнителния съвет на институцията Беноа Кьоре. Това даде тласък на европейските борси, които приключиха седмицата с ръст, който при DAX достигна 3.21 %. Минимален негативен нюанс внесоха данните за изготвяния от института Ifo индекс на бизнес климата в Германия, който намалява до 108,5 пункта през петия месец на годината спрямо 108,6 пункта през април.; Също в петък, председателят на Фед, Джанет Йелън коментира, че американската икономика се съвзема след мудното първо тримесечие, което означава, че институцията ще може да увеличи лихвените проценти още през тази година.

НСИ публикува данни за регионалния БВП в ЕС. През 2013 г. регионалният БВП на човек от населението в стандарт на покупателната способност (СПС) спрямо средното равнище в ЕС-28 варира от 27% във френския задморски департамент Майот до 325% във Вътрешен Лондон в Обединеното кралство. Освен Майот във Франция (27%) с най-ниско икономическо равнище са регионите в България и Румъния: Северозападен (30%), Северен централен (31%) и Южен централен (32%) в България и Североизточен в Румъния (34%). Водещите според БВП на човек региони след Вътрешен Лондон са: Великото херцогство Люксембург (258%), Брюксел, Белгия (207%), Хамбург, Германия (195%), Грьонинген, Нидерландия (187%).

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, успяха да "победят" пазара и записаха ръстове. Най-печеливши се оказаха двата секторни фонда - ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Патримониум Земя, които нараснаха съответно с 2.15 % и 0.72 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.Още...

Back to News