Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 15.03.2019-22.03.2019 г.

date

25 march 2019

Индексите на БФБ се движиха в тесни граници през отминалата седмица. Най-понижаващ се беше BG BX40 с 0.35%, а най-печеливш - BG TR30 с ръст от 0.14%. Най-търгувани бяха акциите на Инвестор.БГ АД с 2.935 млн. лв., следвани от Велграф Асет Мениджмънт АД с 2.399 млн. лв. и Инвестиционна Компания Галата АД с 2.262 млн. лв.

Развитите борси също се разделиха в своето представяне - в Америка и Европа бяха записани спадове, докато в Азия - ръстове. Фед снижи очакванията си за броя увеличения на лихвените проценти в САЩ тази година до нула и заяви, че ще сложи край на свиването на облигационния си портфейл през септември. Това решение на Фед, че ще запази лихвите без промяна тази година, отразява опасенията, че икономическият растеж се забавя, по-ниските цени на енергията натежават върху инфлацията, а рисковете от чужбина също повлияват перспективите. Анализатори в проучване на Bloomberg очакваха тази година да има само едно повишение на лихвите. Дефицитът в бюджета на САЩ е нараснал до 234 млрд. долара през февруари – повече от миналогодишните 215,2 млрд. долара. Тези цифри изпреварват предишния рекорд от 231,7 млрд. долара, достигнат преди седем години, показват данните на Bloomberg.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщава министерството на финансите. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България на ниво BBB в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната A-, както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута на ниво F2. Подобряването на перспективата до положителна отразява оценката на Fitch Ratings за това, че ключови показатели влияещи на крайната оценка за рейтинга имат по-добро изпълнение за България в сравнение с групата държави с рейтинг „BBB“.; По предварителни данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2018 г. разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 5.1% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година.

Осем от колективните инвестициони схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт, се понижиха, като най-потърпевш беше ОББ Глобал Фарм Инвест, който загуби 2%. Единствен от тази тенденция се отличи ОББ Патримониум Земя, който нарасна с 0.40%. Още...

Back to News