Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 15.02.2019-22.02.2019 г.

date

25 february 2019

Не особено активна търговия на Българска Фондова Борса през изминалата седмица. Въпреки че Sofix се повиши за периода с малко под 1% нямаше ясно изразена тенденция за поскъпване или акумулиране на акции. BGBX40 и BGTR30 записаха дори по-скромни повишения съответно с 0.65% и 0.56%. Продължава тенденцията съществена част от оборота на пазара да се вирмира от епизодични пакетни сделки за слабо ликвидни и относително непопулярни компании като Кепитъл Консепт Лимитид АД. 

Глобалните пазари от друга страна продължиха да се радват на изключителен интерес от страна на инвеститорите, като индексите достигнаха нивата от преди да се разрази декемврийската паника. Междувременно Dow Jones регистрира едно от най-добрите си постижения от около 25 години измерени през последователни седмични повишения. Секторното представяне беше водено от ресурсните компании и комуналните услуги. Един от катализаторите за доброто представяне на пазарите в цялост беше резюмето о последното заседание на Федералния резерв. Това което до момента беше заключения в резултат на публични коментари намери своето доказателство и при дискусията за монетарната политика на последното заседание на FOMC. На макро ниво поредицата от негативни новини продължи през седмицата. Волатилните по своята същност поръчки на стоки за дълготрайна употреба се понижават през декември, подчертаващи негативните тенденция за индустриалното производство.

Фондовете инвестиращи предимно на местния фондов пазар ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд записаха малки повишения през седмицата, докато глобалните фондове инвестиращи в растежни компании и компании от здравеопазването и биотехнологиите се понижиха с по-малко от 1% за периода. Още...

Back to News