Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 14.08-21.08.2015 г.

date

24 august 2015

За втора поредна седмица индексите на местната борса приключиха седмицата с пониженията, които бяха в рамките до 1 % и на фона на ситуацията на световните борси са по-скоро приемливи. Единадесет от компаниите, включени в Sofix приключиха на червено, но ръста при останалите четири омекоти спада до 0.69 %. Ликвидността беше на познатото си ниско равнище, като Химимпорт АД (обикновени) и Адванс Терафонд АДСИЦ бяха лидери по оборот съответно с 264 хил. лв. и 211 хил. лв., а следващите в класирането останаха под границата от 50 хил. лв. На 20 август КФН отне издадената пенсионна лицензия на ПОД "Утре", т.к. в дружеството не е започнало да извършва дейност в 6-месечен срок и така пенсионните дружества в страната останаха девет.

От развитите борси, които следим, нямаше такава, която да се "размине" със загуба по-малка от 5 %. Най-потърпевш беше немският DAX, който се потопи със 7.83 %. Причините за негативната ситуация са комплексни - започвайки от спада на производствената активност в Китай за шести пореден месец, достигайки най-ниско ниво от над 6 години насам, продължавайки с понижението на цените на петрола, които достигнаха близо 45 долара/барел при "Брент" и 40 долара/барел при лекия петрол, съчетано с подадената оставка от страна на гръцкия министър-председател, допълнено и с продължаващите опасения за ръста на световната икономика и неяснотата относно момента, в който Фед ще започне повишението на лихвените нива. На фона на 7-годишния минимум на безработицата в САЩ от 5,3 % някои икономически анализатори очакват, че Фед ще повиши лихвите още на следващото си заседание по паричната политика, което доведе DJIA до най-големия му процентен спад през 2015 г., а S&P изтри натрупаните през годината печалби.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, приключиха седмицата в унисон с пониженията на борсите по света и у нас. Най-потърпевши бяха ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Патримониум Земя, с оглед на по-големите им експозиции на световните капиталови пазари. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Back to News