Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 14.06.2019-21.06.2019 г.

date

24 june 2019

В края на третата седмица на Юни, индексите на БФБ отбелязват положително развитие, с изключение на BG BX40, който бележи минимален спад от -0.10%. Три от основните компании на SOFIX отбелязват положителни резултати, като Еврохолд България АД реализира 4.32% покачване, следвана от Индустриален Холдинг България АД с 2.0%.

Световните борси се радват на положително развитие, като Hang Seng е лидер с +5.0%, а на второ място се нарежда Dow Jones с +2.41%.

Добрите икономически данни и покачващите се цени на петрола подкрепиха европейските фондови пазари в началото на търговията в петък, а статистически данни показаха, че ръстът на икономическата активност в еврозоната се ускори през Юни. За седмицата 14 - 21 Юни, немския DAX реализира 2.01% покачване.

Европейската комисия смята да отложи дисциплинарните санкции срещу Италия за нарушаване на бюджетните правила, което помогна на европейските акции да достигнат шестседмични върхове в четвъртък. Нови послания от големи централни банки, че може да въведат нови стимулиращи мерки за икономиката също подобриха настроенията на инвеститорите. Новината, че Китай и Съединените Щати възобновяват търговските преговори в навечерието на срещата на Г-20 в Япония, на която се очакват и разговори между президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпинг, също подкрепи пазарите.

Еврохолд България е подписал договор с чешката CEZ за придобиване на нейните активи в България. Според съобщение до БФБ, сделката е на стойност 335 млн. евро, което означава че офертата е с 15 млн. евро повече от цената, която според чешката преса, беше предложила „Инерком". Това би обяснило и силно оптимистичните резултати на Еврохолд България АД към края на третата седмица на месец Юни.

В края на  третата седмица на Юни, всички локално инвестирани фондове на ОББ бележат ръст. Високорисковите ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Глобал Растеж бележат положителни резултати от съответно 2.66% и 3.32%. Останалите фондове на дружеството реализират покачване в рамките до 1%. Още...

Back to News