Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 14.04.2017-21.04.2017 г.

date

24 april 2017

Местните индекси се измениха минимално през отминалата седмица. Най-много нарасна равнопретегленият BG TR30, който добави половин процент към стойността си. BG BX и Sofix нараснаха съответно с 0.17% и 0.03%, докато секторният BG REIT загуби 0.15%. За четирите работни дни най-търгувани бяха акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ (2.73 млн. лв.), следвани от Св. Св. Константин и Елена (1.03 млн. лв.), а още 7 компании преминаха границата от 100 хил. лв. През седмицата Евроинс иншурънс груп АД съобщи, че предлага търгова цена от 1,266 лв. за акция в ЗД Евроинс АД. Търговият предложител притежава 90,07% от капитала на застрахователя, като обект на търговото предложение са останалите акционери. КФН все още не е взела отношение по проекта на търговото предложение. Евроинс иншурънс груп АД е дъщерно дружество на Еврохолд България АД, като председателят на Надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов обяви в интервю за сайта Investor.bg, че се планира делистване на Евроинс.

В Европа индексите се понижиха в очакване на резултатите от президентските избори във Франция в неделя. В Италия Fitch понижи кредитния рейтинг на страната от ВВВ+ до ВВВ със стабилна перспектива, предаде Ройтерс. Основните причини за промяната в оценката са нивото на държавния дълг, слабият растеж и банковата криза. Fitch подчертава, че държавният дълг на Италия възлиза на над 130% от БВП при лимит, заложен в Пакта за стабилност и растеж на ЕС от 60%. Същевременно икономиката стагнира от 2000 г. насам. В САЩ DJIA и S&P 500 се повишиха съответно с 0.46% и 0.85%. Националната асоциация на агенциите за недвижими имоти в САЩ съобщи, че продажбите на съществуващи жилища са скочили с 4,4% миналия месец до сезонно коригираните 5,71 милиона на годишна основа. Това е най-бързият темп на продажбите от февруари 2007 година. На жилищният пазар в САЩ се наблюдават две тенденции: подобряващата се икономика засили търсенето на потенциалните купувачи, но броят на предложените за продажба имоти непрестанно намалява. Обявите за продажба са намалели с 6,6% през 2016 г. до 1,83 млн. бр.

Четири от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха повишения, водени от ОББ Премиум Акции с 0.22%. Останалите пет колективни инвестиционни схеми се понижиха в диапазона 0.01%-1.43%, а най-потърпевши се оказаха секторните ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Детски Фонд. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Back to News