Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 14.02.2020-21.02.2020 г.

date

25 february 2020

През изминалата седмица, родната ни фондова борса се оцвети предимно в червено. Индексът на сините чипове SOFIX се понижи с -1.16% за последната седмица. Преобладаващите настроения на БФБ бяха негативни и индексът записа две положителни борсови сесии.

Най-печелившата компания за седмицата е „Фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, чиито акции поскъпнаха със +1.90%, следвано от „Елана Агрокредит“ АД с +0.89%. Губещи в състава на SOFIX за седмицата бяха „Еврохолд България“ АД с -6.94% и „ТБ Първа Инвестиционна Банка“ АД с -6.88%.

По-широкият показател BGBX40 също завърши на червено и изтри -0.81% от стойността си, а равнопретегленият BGTR30 пък отписа -1.31% от неговата стойност. Секторният измерител BGREIT пък записа ръст от 0.58%.

Борсите по света поеха надолу. Широкият индекс на борсата в САЩ S&P 500 изтри -1.25% от стойността си, ценови-претегленият DJIA се сви с -1.38%, отразявайки опасенията за разрастването на ‘’коронавирус” и неговите последици. Германският индекс DAX се понижи с    -1.20% през изминалата седмица, а Hang Seng премахна -1.82% от стойността си.

Борсите по света отчетоха спадове заради нови притеснения породени от “коронавирус”. Технологичният гигант “Apple“ понижи прогнозата за приходите си за първото тримесечие заради по-слабото търсене на продуктите на компанията в Китай. Все повече търговци на дребно временно затварят магазините си, което подхранва страховете от по-слаб икономически растеж. Реакцията на Китай не закъсня и втората по големина икономика намали лихвените проценти с цел да спомогне икономиката си. В САЩ, индексите измерващи сектора на услугите и промишленият сектор се свиха, допринасяйки за негативното настроение на инвеститорите през седмицата.

През третата седмица на февруари само ОББ Платинум Облигации излезна на зелена територия. Разпродажбите на акции по света доведе до по-високи цени на инструментите с фиксирана доходност, което се отрази и положително на портфейла. Още...

Back to News