Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 13.11.2020-20.11.2020 г.

date

24 november 2020

През изминалата седмица се наблюдаваше поскъпване на акциите в Европа и в Азия, но не и в САЩ. След появата на антикоронавирусни ваксини, при това и с висока успеваемост при проведените тестове, много циклични компании успяха да възстановят част от загубите, записани от март насам. Основната причина за възхода на цикличните компании е шансът за възстановяване на света обратно към нормалното, пред-вирусно състояние. Въпреки това заради тежестта на технологичния сектор борсите в САЩ изпратиха миналата седмица на червена територия. Сред водещите индекди, S&P 500 отстъпи с 0.77%, а индустриалният Dow Jones - с 0.73%. В Европа немският бенчмарк DAX поскъпна с 0.46%, а британският FTSE - с 0.56% въпреки втората коронавирусна вълна. На Изток насторенията също бяха оптимистични -  Hang Seng прибави 1.13% към стойността си, а японският Nikkei 225 - 0.56%.

Златото - актив-убежище при поевтиняване на акциите, отстъпи с нови 0.93% след спад от 3.25% през предходната седмица заради оптимистичните настроения покрай появата на ваксини, сред които и тази на Pfizer и BioNtech, която има 90% ефективност със справянето с Covid-19. В същото време лекият суров петрон поскъпна отново с над 5% след скок от над 8% през предходната седмица. Отново причина за това е появата на потенциални ваксини, които биха позовлили възстановяването на глобалните доставки и потока на хора и стоки по цял свят.

Индексите на БФБ  завършиха седмицата по-скоро оптимистично през изминалата тиха седмица. SOFIX се покачи с 0.18% с оборот от 662 хил. лв. BG TR30 записа slabo повишаване от 0.27%, но BG REIT отново записа спад от малко над половин процент. Отличник и през миналата седмица беше Алтерко, която поскъпна с 3.6 на сто на седмична база.

През изминалата седмица седем от всички девет колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт завършиха на зелена територия на фона на поскъпването на пазарите в Европа,Азия и у нас, въпреки спада в  САЩ. Най-силен ръст отбеляза ДФ ОББ Глобал Дивидент, който прибави 1.07 на сто към стойността си до 9.1569 лева за дял. Още...

Back to News