Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 12.10.2018-19.10.2018 г.

date

22 october 2018

Индексите на БФБ записаха минимални изменения, като Sofix, BG BX40 и BG REIT се понижиха, докато BG TR30 се покачи с 0.10%. Лидер по оборот бяха акциите на Парк АДСИЦ с 1.22 млн. лв., следвани от Адванс Терафонд АДСИЦ с 554 хил. лв. и Велграф Асет Мениджмънт АД с 228 хил. лв.

Индексите на развитите борси също се измениха минимално, като в Америка и Европа бяха записани ръстове, а в Азия - понижения. Икономическото доверие в еврозоната и в Германия продължава да се влошава през октомври, става ясно от последните данни на института ZEW. Индексът ZEW, измерващ доверието в еврозоната, се понижава през октомври до -19,4 пункта спрямо отчетените -7,2 пункта през предходния месец. За сравнение, очакванията сочеха спад, но много по-малък до -9,2 пункта. Икономическият ръст на Китай се забавя до най-слабия си темп от финансовата криза насам. Темпът на растеж през третото тримесечие се забави до 6,5%, което е под пазарните очаквания. Ръстът на промишленото производство и потреблението се забавя през тримесечието, докато износът се задържа на високо ниво въпреки търговската война със САЩ.

Българското Министерство на финансите е изпратило ревизирани проектопромени в банковото законодателство до Европейската централна банка ЕЦБ на 8 октомври. Промените са крачка към членството на България в банковия съюз.; Правителствените разходи за пенсии през следващата година ще доближат 10 млрд. лв., което е с 5,6% над заложеното през 2018 г. Минималните осигурителни прагове се повишават средно с 4,7% заради увеличението на минималната работна заплата от 510 до 560 лв., предвижда част от предложенията за промени в социалноосигурителната сфера, отразени в проекта на бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г.; България е с третата по големина инфлация в рамките на Европейския съюз след тази в Румъния и Унгария. Това става ясно от последните данни на Евростат. Най-висок ръст на потребителските цени е измерен в Румъния - 4,7%, следвана от Унгария с 3,7% и България с 3,6%. Веднага след това е Естония с 3,5% и Латвия с 3,3%.  Най-ниска инфлация е измерена в Дания - 0,5%, Гърция - 1,1%, и Ирландия – 1,2%.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от "ОББ Асет мениджмънт" АД, се разделиха в своето представяне - нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Платинум Евро Облигации, заедно с локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд се понижиха, докато останалите пет фонда записаха повишения, които при ОББ Глобал Детски Фонд и ОББ Глобал Фарм Инвест надминаха 2%. Още...

Back to News