Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 06.12.2019-13.12.2019 г.

date

16 december 2019

През изминалата седмица SOFIX се понижи с 0.49% след три положителни и две отрицателни сесии. Шест компании от състава на индекса отчетоха ръстове, а най-голямо увеличение записа „Доверие Обединен Холдинг“ АД – 2,56%.

Борсите в развитите страни се оцветиха в зелено, а някои от индексите записаха и най-високата си стойност от тяхното им създаване. Широкият индекс S&P 500 прибави 0.73% към стойността си, достигайки нива от 3 168.80, което е исторически връх. Азиатските борси се представиха впечатляващо, като Hang Seng и NIKKEI 225 се повишиха съответно с 4.49% и 2.86%. Европейските борси, които предишната седмица се понижиха, успяха да заличат загубите и  британския FTSE 100 нарасна с 1.57%, следван от немския DAX с 0.88%.

Първата половина на декември започна с отбелязването на нови ръстове и рекорди на международните фондови пазари.
Заслуга за това има все по-голямата вероятност да се сключи “Първа фаза” от търговска сделка между САЩ и Китай, съдейки по последните публични коментари на президента Доналд Тръмп, както и убедителната победа на парламентарните избори на консерваторите във Великобритания, начело с Борис Джонсън, което от своя страна дава индикация, че Брекзит ще има – въпросът е само кога ще се случи и дали ще бъде сключена сделка. Последвалата реакция на инвеститорите доведе до нови върхове на щатските индекси и силен ръст на паунда, който в петък повиши стойността си спрямо еврото с повече от два процента. Британската валута за последно се е търгувала на стойност от 1.20 паунда за едно евро през месец юли 2016 г.

През седмицата се състояха и срещите на Федералния резерв и ЕЦБ относно монетарната политика на САЩ и еврозоната. Промени в основните лихвени проценти не се очакват и в двете икономики, а ЕЦБ продължава и своята програма за изкупуване на активи.

През втората седмица на декември локално инвестираните от ОББ АМ фондове записаха леки ръстове. Външните фондове не намериха единна посока като ОББ Глобал Фарм Инвест се понижи с -0.64%, следван от ОББ Глобал Растеж с понижение от -0.58%, а ОББ Глобал Детски Фонд загуби -0.46% от представянето си. От друга страна, ОББ Глобал Дивидент записа най-висок ръст от 0.37%. Още...

Back to News