Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 06.11-13.11.2015 г.

date

16 november 2015

Девет от съставните на Sofix компании се понижиха, довеждайки по този начин индекса до седмична загуба от 1.57 %. Четири компании от състава му останаха без изменение, а две се повишиха. Останалите три индекса на местната борса също отчетоха понижения, като и при тях те бяха от над 1 %. Оборотът на БФБ-София беше доминиран от акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ (647 хил. лв.), следвани от ФЕЕИ АДСИЦ (284 хил. лв.) и Артанес Майнинг Груп АД (212 хил. лв.).

На световните борси пониженията бяха значително по-големи. В Америка S&P 500 и DJIA загубиха по над 3.5 %, като за това помогнаха по-слабите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ и очакванията за увеличение на лихвите. Продажбите на автомобили са се свили с 0,5% през октомври на месечна база, след като през септември се увеличиха с 1,4%. Данните са изненадващи, особено след като производителите на автомобили оповестиха добри данни за продажбите им през миналия месец. На европейските пазари не помогнаха и данните, че БВП в еворозоната нараства с 0,3% през третото тримесечие в сравнение с предходното. В целия ЕС ръстът на икономиката е 0,4%. В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. сезонно изгладените данни показват ръст на БВП от 1,6% в еврозоната и 1,9% в целия ЕС. За периода април – юни стойностите бяха съответно 1,5% и 1,9% повишение. Ръстът на икономиката в България е 0,7% в сравнение с предното тримесечие и 2,9% спрямо периода юли – септември 2014 г. И по двата показателя се наблюдава ускоряване на ръста на БВП. Свиване на икономиката спрямо предното тримесечие се наблюдава в Естония, Гърция и Финландия. Спрямо същия период на 2014 г. понижение има в Гърция и Финландия. Гръцката икономика се свива с 0,5% в сравнение с предното тримесечие и това е по-добър резултат от очакваното понижение от 1%, което прогнозираха икономисти. На годишна база гръцката икономика се свива с 0,1%, което също е под очакванията за спад от 0,3%.

Четири от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха спадове, повлияни от пониженията на местната и на световните капиталови пазари, докато нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Евро Пари се повишиха съответно с 0.13% и 0.11 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Back to News