Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 06.03.2020-13.03.2020 г.

date

18 march 2020

През втората седмица на март, индексите на БФБ поеха стръмно надолу. SOFIX се понижи с-15.47%. Понеделник и вторник записаха съответно най-лошата сесия от 2003-та година насам и най-добрата такава от 2014-та насам. SOFIX завърши на нива от 447.95 пункта, което е и най-ниското му ниво от 2016-та година.
За този период има само една печеливша акция в състава на SOFIX и това е “Холдинг Варна” АД с повишение от 2.78%. Най-големи загуби отчете “Доверие Обединен Холдинг” със спад от          -37.61% и “Химимпорт” АД с -30.74%.

 По-широкият показател BGBX40 също потъна дълбоко и изтри -12.96% от стойността си, а равнопретегленият BGTR30 се понижи с -10.13%. Секторният измерител BGREIT завърши с много по-малък спад от -4.90%.

Акциите по света завършиха седмицата дълбоко на червена територия след като Световната Здравна Организация обяви коронавирус за глобална пандемия и след като цените на петрола се сринаха най-много за един ден от 1991-ва година насам. Колапса на цените на петрола се дължи на очакваното по-ниско търсене на петрол заради вируса и след като Саудитска Арабия реши да увеличи производството на петрол в отговор на Русия, която отказа да участва в решението на страните от OPEC да намалят производството на петрол заради очакваното по-ниско потребление.

Последиците от тези събития доведоха пазарите до мечи територия (20% спад от последният връх, който записаха на 19-ти февруари). Централните банки по света, както и правителствата реагираха с мерки срещу разпространението на вируса и неговите икономически последици. Правителствата отменят обществени събития, временно затворят училища и се насърчава работа от вкъщи. От друга страна Федералния резерв наля допълнителна ликвидност в системата, ЕЦБ разшири своята програма за изкупувани на облигации, Канадската централна банка намали лихвените проценти.

През първата седмица на март три от фондовете на ОББ Асет Мениджмънт успяха да излезнат на зелена територия: локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд, както и ОББ Глобал Фарм Инвест успяха да излезнат на зелена територия. Високата волатилност на акциите по света се отрази негативно на останалата част от фондовете, като най-силен спад отчете ОББ Глобал Растеж. Още...

Back to News