Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 05.07.2019-12.07.2019 г.

date

16 july 2019

В края на втората седмица на Юли, индексите на БФБ се разделят в своето представяне. SOFIX и BG REIT завършват на зелена територия, докато BG BX40 и BG TR30 отбелязват минимална загуба.

Световните борси също се разделят в резултатите си, като Dow Jones и S&P 500 регистрират покачване съответно от 1.52% и 0.78%. Немският DAX отбелязва най-голямо понижение с 1.95% следван от Hang Seng, който бележи спад от 1.05%.

Индустриалната активност на Германия продължава да се забавя, а последните данни сочат забавяне на растежа и в сектора на услугите, обяви германското министерство на икономиката. Централната банка на Германия прогнозира, че водещата европейска икономика може да се свие през второто тримесечие, тъй като еднократните позитивни ефекти, които бяха в основата на добрия растеж в началото на годината започват да отслабват.

Изчисления на Resolution Foundation показват, че рискът от рецесия във Великобритания е на най-високото си ниво от над десетилетие насам. Поевтиняването на паунда, разширяващият се дефицит по текуща сметка, както влошеният икономически растеж са все тревожни знаци за това, което предстои, са казва в доклада на организацията.

Дългоочакваното намаление на лихвите от страна на САЩ (Фед) ще бъде в подкрепа не само за пазарите, но и на забавящата се икономика на Китай, твърдят анализатори, цитирани от CNBC. През миналата седмица проучване на Caixin показа, че през юни услугите в Китай са се забавили до най-ниското си ниво от февруари насам, а производственият сектор се е свил, след три месеца на разширяване.

Инфлацията в България от началото на годината (юни 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1.2%, докато годишната инфлация за юни 2019 г. спрямо юни 2018 г. е 2.8%, показват данни на НСИ. Индексът на потребителските цени за юни 2019 г. спрямо май 2019 г. е 99.4%, т.е. месечната инфлация е минус 0.6%.

Всички локално инвестирани фондове на ОББ отбелязват понижение в края на втората седмица на Юли. Най-силен спад регистрират ОББ Глобал Фарм Инвест (-0.73%) следван от ОББ Патримониум Земя (-0.66%). Останалите фондове на дружеството са с негативни резултати до половин процент. Още...
 

Back to News