Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 05.06-12.06.2015 г.

date

15 june 2015

Секторният индекс BG REIT зарадва инвеститорите нараствайки с 1.14 %, а един от основните му компоненти - Адванс Терафонд АДСИЦ зае второто място по оборот с 2.2 млн. лв. Единственото дружество, което го изпревари беше Холдинг Света София АД с 6.77 млн. лв., което представлява повече от 36 % от капитала му. В същото време 8 от компаниите, включени в Sofix записаха ръстове, които обаче не успяха да неутрализират пониженията при останалите 7 позиции, и в крайна сметка измерителят се понижи с 0.30 %. Негативни бяха измененията и при останалите два местни индекса - BG BX40 и BG TR30.

В Европа индексите отчетоха минимални понижения, като отново водещи бяха новините за преговорите на Гърция с МВФ и ЕС, на които няма да се спираме тук, а ще изчакаме финалното решение на въпроса. В Азия - измененията и тук бяха минимални, като хонконския Hang Seng се повиши, докато японският NIKKEI 225 се понижи. Пазарната капитализация на компаниите, които са листнати на борсите в Китай, за пръв път премина 10 трлн. щ. д. и възлиза общо на 10,05 трлн. щ.д., което е увеличение от 6,7 трлн. долара за 12 месеца, показват данни на Блумбърг. Ръстът е по-голям от целия капиталов пазар в Япония, който се оценява на 5 трлн. долара. За сравнение - най-големият пазар в света е американският, оценяван на близо 25 трлн. долара.

През периода януари - март 2015 г. износът на България за ЕС се увеличава с 12.0% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 6.9 млрд. лв., а вносът от ЕС нараства със 7.2% и е на стойност 7.8 млрд. лева. Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - март 2015 г. е отрицателно и е на стойност 938.8 млн. лева. При износа на България за ЕС през първите три месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (45.0%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” (44.0%).

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, се разделиха в своето представяне - три от тях се понижиха, а три записаха ръстове, които бяха с по-голяма абсолютна стойност от тези при спадащите. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още...

Back to News