Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 01.04.2016-08.04.2016 г.

date

11 april 2016

Червеният цвят преобладаваше през първата априлска седмица на БФБ-София. Десет от съставните на Sofix компании се понижиха, изпращайки индекса на отрицателна територия с 1.17%. Борсовият ветеран обаче не беше най-зле представилия се - тази "чест" се падна на BG TR30, който загуби 1.48%, а към тяхната компания се присъедини BG BX40, който се понижи с 0.97%. Единствен от тенденцията се отличи BG REIT, който добави 0.06% към стойността си. Оборотът не ни изненада с нищо - призьор за седмицата е ПИБ АД с 334 хил. лв., следвана от Адванс Терафонд АДСИЦ със 151 хил. лв., а на трето място се нареди Софарма Имоти АДСИЦ с 50 хил. лв.

Американските и азиатските борси също се понижиха. DJIA и S&P 500 загубиха по 1.21%, а загубите можеха да бъдат още по-големи, ако не беше подкрепата от ръста в енергийния сектор, повлиян позитивно от повишената цена на петрола. На японския NIKKEI, от своя страна, натежа ръста на йената спрямо долара. В Европа настроенията бяха разнопосочни, като DAX се понижи в унисон с повечето световни индекси, въпреки ръста от петък, подкрепен от данните за износа, който скача с 1,3% на месечна база през февруари, при очаквания на анализаторите от 0,5%. Това е най-големият растеж на показателя от септември, уточни германската статистическа служба. Преди това в два поредни месеца бе регистриран спад на износа – през януари с 0,6 на сто, а през декември – с 1,3 на сто. FTSE 100 беше на другия полюс след като нарасна с почти процент.

По предварителни данни през февруари 2016 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство”, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 2.7% над равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 3.3%, а от сградното строителство - с 2.1%. През февруари 2016 г. в сравнение със същия месец на 2015 г. календарно изгладеният индекс на строителната продукция намалява с 1.9%.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, решиха да не следват пазарните тенденции и пет от тях записаха повишения, водени от ОББ Глобал Фарм Инвест с ръст от 1.68%, а единствено ОББ Премиум Акции се понижи незначително. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Back to News